ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ
Το ελαιόδεντρο είναι ένα ευλογημένο δέντρο που κατάγεται από τα παράλια της ανατολικής Μεσογείου, από τον δικό μας τόπο.
Στους παραδοσιακούς ελαιώνες των νησιών του Αιγαίου τα αιωνόβια δέντρα ελιάς αξιοποιούν τα πετρώδη και άγονα εδάφη και παράγουν τον πολύτιμο καρπό τους, στις αντίξοες συνθήκες ανομβρίας, δυνατών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν. Το φως του Αιγαίου, η αύρα της θάλασσας, τα αιωνόβια δέντρα ελιάς, και το μεράκι των ανθρώπων που τα καλλιεργούν κάνουν το ελαιόλαδο που παράγεται ξεχωριστό.
Οι κυρίως καλλιεργούμενες ποικιλίες είναι η Θρουμπολιά και η Κορωνέϊκη.
Η Θρουμπολιά κατατάσσεται στις μεσόκαρπες ποικιλίες ελιάς. Καλλιεργείται στη Σάμο καθώς και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου. Στη Σάμο φέρει και το συνώνυμο Ντόπια. Αναπτύσσεται σε δένδρο ορθόκλαδο ύψους 5 –10 μέτρων.
Τα φύλλα της είναι πράσινα, μήκους 5,69cm και πλάτους 1,24cm. Ο καρπός έχει σχήμα κυλινδροκωνικό, μέσο βάρος 3,3γρ. Η σχέση σάρκας προς πυρήνα του καρπού είναι 5,2:1. Η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι φθάνει στο 28%. Χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή λαδιού καλής ποιότητας και για τη παρασκευή του εμπορικού τύπου ελιών «θρούμπες».
Η Κορωνέϊκη φέρει και τις συνωνυμίες: Λαδολιά, Λιανολιά και Ψιλολιά. Καλλιεργείται στη Σάμο και στις περισσότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας . Έχει το πλεονέκτηµα να προσαρµόζεται σε αντίξοες συνθήκες, άκρως ξηροθερµικές και να αντέχει σε δυνατούς ανέµους. Μπορεί να καλλιεργηθεί από τις παραθαλάσσιες περιοχές, µέχρι και σε υψόµετρο 500 µέτρων. Αναπτύσσεται σε δένδρο ύψους 5 –7 μέτρων. Τα φύλλα της είναι βαθυπράσινα,μήκους 5,47cm και πλάτους 1,03cm. Ο καρπός έχει σχήμα κυλινδροκωνικό με μέσο βάρος 1,3γρ. Η σχέση σάρκας προς πυρήνα του καρπού είναι 6,6:1. Η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι κυμαίνεται από 15% έως 27%. Χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή λαδιού εκλεκτής ποιότητας. Ο καρπός ωριµάζει από νωρίς τον Οκτώβριο έως και τον ∆εκέµβριο.